Assessments: 4 beangstigende aannames door onze kandidaten ontkracht
04 oktober 2021 
in Blog

Assessments: 4 beangstigende aannames door onze kandidaten ontkracht

Zo nu en dan krijgen we weleens te horen dat mensen assessments spannend vinden. Ik (Hein, zie foto hierboven) had dat ook toen ik door de assessmentmolen ging voor mijn huidige stage bij In Good Company. Iedereen is benieuwd naar wat er allemaal gebeurt daar achter die deuren waar mensen met knikkende knieën achter verdwijnen voor een hele dag en afgepeigerd weer naar buiten lopen. Het liefst zou je een dagje achter die deuren willen meekijken en alles in je opnemen, zonder dat je zelf onder de loep ligt. Gelukkig voor mij is dat precies wat ik als stagiair de afgelopen weken heb gedaan. En het was ronduit interessant! Voor de mensen die het willen weten: ook lekker dat er nu een tipje van de sluier voor jullie wordt opgelicht.

hein vettewinkel assessments

Afgelopen week zijn enkele oud-kandidaten opnieuw geïnterviewd. Voor hen inmiddels geen nieuwe bezigheid meer sinds ze bij In Good Company over de vloer zijn geweest. We vroegen de kandidaten naar hun ervaringen. Aan de ene kant boeiende informatie voor toekomstige kandidaten en aan de andere kant voor onszelf nuttige informatie om rekening mee te houden.

Wat opviel, is dat alle kandidaten vertelden dat zij nog niet eerder een compleet assessment hadden meegemaakt. Zeker niet zoals dat bij ons eraan toegaat. Zo vertelde Jelle dat hij weleens een soort assessment had gedaan, maar dat dit eigenlijk alleen maar online vragenlijsten betrof. Een andere oud-kandidaat had ongeveer hetzelfde. Marlon vertelde tijdens ons gesprek dat hij weleens een IQ- en EQ-test had moeten maken en dat die testen ook online waren. Voor weer een andere oud-kandidaat was dit überhaupt de eerste keer dat er een assessment voor zijn sollicitatie aan te pas kwam.

Dag des oordeels

Voor de meesten voelen assessments als de dag des oordeels. Dat je toekomst aan het zijden draadje van de uitslag hangt. De grote baas, waarbij je op sollicitatie bent gekomen, krijgt in een donkerrode envelop, voorzien van wax stempel, het rapport op zijn bureau geplaatst. Hij gaat er eens goed voor zitten, legt zijn benen over elkaar op tafel en pakt je dossier eruit. Hij slaat het boekwerk open. Wat voor interessants zal hij gaan lezen over jou en waarom gaat hij je zeker niet aannemen? Het hele scenario heeft zich waarschijnlijk al vaak in jouw hoofd afgespeeld.

Ervaringen

De kandidaten deelden dat het assessment een gevoel van druk opleverde. Dit klinkt logisch, doordat de uitslag van je sollicitatie mede afhangt van hoe je presteert tijdens het assessment. Zo’n hele dag bij een bureau over de vloer en dan niet precies weten wat je te wachten staat… We weten allemaal hoe googelen kan helpen of juist niet. Soms maakt zoeken op Google de angst voor iets alleen maar groter. Kandidaat Marlon zei dat hij het toch wel enigszins spannend vond, want ‘ja, je gaat toch met de billen bloot’ zoals hij dat zo mooi verwoordde. En kandidaat Jelle vond het ook nogal wat en gaf toe dat hij niet direct stond te springen. Nog een andere oud-kandidaat zei dat hij zelfs een beetje bang was gemaakt door mensen in zijn omgeving.

Dit klinkt niet best?! Gelukkig is het tegendeel gebleken! De kandidaten hebben ons laten weten hoe zij de dag hebben ervaren. Vrijwel unaniem en met overtuiging vertelden zij dat het in de ochtend inderdaad wel spannend was bij binnenkomst, maar dat die spanning al snel het pand verliet door de ambiance, de kennismaking en het feit dat wij dus ook maar gewoon doodnormale mensen zijn. Er is ook vaak benoemd dat de gezamenlijke en informele lunch zorgde voor een prettige sfeer. ‘Je bent gewoon een beetje lekker aan het praten met anderen’. Ik moet eerlijk toegeven dat ikzelf het samen lunchen ook best prettig vind, omdat je anders zo’n onnodige afstand creëert tussen jou en de kandidaat. Bovendien is het voor die kandidaat ook leuk om ons wat beter te leren kennen.

ontspannen tijdens assessments

 Jouw persoonlijkheid is goed of fout

Voor assessments bij In Good Company maakt iedereen vooraf (persoonlijkheids)vragenlijsten. We laten dit vooraf doen om de dag zo efficiënt mogelijk in te delen én omdat het in die vragenlijsten juist gaat om jouw zelfinzicht. Niet om hoe een assessor jou beoordeelt. Maar nu zit jij thuis de online vragenlijsten in te vullen en het zit al helemaal tussen je oren; doe ik het wel goed? Wat vinden ze straks van mijn persoonlijkheid? Gaat dit minpunten opleveren en is mijn persoonlijkheid wel goed genoeg? Geen zorgen, rustig aan. Het antwoord op de vraag of je het goed doet, is in ieder geval altijd ‘ja’. De (persoonlijkheids)vragenlijsten kunnen niet goed of fout worden beantwoord. Dat is gewoon niet mogelijk. Het is wie jij bent en wat jij als kandidaat vindt. De beste tip? Beantwoordt de vragen zo eerlijk en spontaan mogelijk!

Ik moet onredelijk moeilijke dingen kunnen

Wat staat je allemaal te wachten? Door hoeveel hoepels moet je springen voordat de dag eindelijk klaar is? Het zijn er slechts drie. In de ochtend maken kandidaten een capaciteitentest die een uitslag oplevert: hoe hoog scoort mijn werk- en denkvermogen? Daarna volgen twee rollenspellen waarvan er één voor de lunch is en één na de lunch. De dag eindigt met een interview of Talent Gesprek waarmee we de kandidaat echt goed leren kennen (voor een compleet beeld van de assessmentdag bekijk even dit filmje). Persoonlijk vind ik het eindgesprek het leukste onderdeel van de dag. Mijn insteek is niet: oordelen en mensen een cijfer geven voor hun prestatie. Juist erachter komen hoe iemand in elkaar steekt, vind ik belangrijk. Zo kunnen we aan het eind van de dag een advies geven aan de kandidaat én de organisatie over de kwaliteiten, valkuilen én uitdagingen van de kandidaat en hoe hij of zij daarmee aan de slag kan gaan.

twijfel bij assessments

Ik kom nooit meer aan een baan als ik het assessment niet haal

Klopt, er is geen hoop meer voor jou! Nee, natuurlijk niet. Juist door assessments leer je jezelf ook beter kennen. Tijdens het interview ontvang je bijvoorbeeld feedback over je optreden in de rollenspellen en worden er allerlei vragen gesteld om zo goed mogelijk zicht te krijgen op: ‘Wat zijn jouw talenten en kwaliteiten en waar liggen mogelijkheden om slimmer om te gaan met je valkuilen?’

De kandidaten vertelden dat ze juist het interview interessant en leuk vonden. Vooraf voelt het interview nog alsof je straks anderhalf uur bezig bent met weer een soort sollicitatie. Integendeel. Veel kandidaten gaven aan dat het meer aanvoelt als een dialoog en het wordt ervaren als ontzettend leerzaam. We bespreken tijdens zo’n interview bijvoorbeeld het kernkwadrant en de kernkwaliteit(en) van de persoon voor ons. Er achter komen wat een kwaliteit is van iemand, is voor iedereen leuk, maar er zit ook een keerzijde aan. Aan elke kwaliteit zit namelijk ook een valkuil vast. Het is nooit leuk om te horen wat je valkuil is, maar als je die kent, kan je er tenminste iets aan doen. Marlon vertelde dat hij sinds zijn assessmentdag is begonnen met coaching bij ons om zo aan de slag te gaan met zijn valkuil.

Ook Jelle vond het interview razend interessant. Het kernkwadrant en de psychologie erachter hadden hem zoveel aan het denken gezet, dat hij het er na afloop uitgebreid met anderen over heeft gehad.

Zo nu en dan hoor je weleens mensen praten over assessments en hoe spannend die zijn. Na het lezen van deze blog, zul je in de toekomst wellicht anders naar assessments kijken. Niet dat je het niet meer serieus moet nemen, maar hopelijk heeft het toch een beeld geschetst van hoe leuk en interessant het ook kan zijn. En dat je helemaal geen angst hoeft te hebben voor assessments.

Loop jij ook wel eens vast in assessments? Of wil je gewoon meer te weten komen over wat assessments voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op!

Hein buiten tijdens assesments
Door: Hein Vettewinkel

Over de schrijver
Reactie plaatsen