Wat is een ontwikkelgesprek?
In de ene organisatie heet het een toekomstgesprek, in de andere een POP-gesprek. Hoe het ook mag heten binnen het bedrijf waar jij werkt, uiteindelijk gaat het om jouw ontwikkeling! Een ontwikkelgesprek is wat anders dan een beoordelings- of functioneringsgesprek, waar de focus meer ligt op hoe je hebt gepresteerd in het verleden. Het gaat juist om de toekomst, wat je wil leren en hoe je dit gaat doen. Wat zijn je ambities, waar ben je al goed in en waar kun je nog beter in worden? In sommige organisaties maak je vervolgens dus ook een persoonlijk ontwikkelplan (POP) naar aanleiding van een ontwikkelgesprek.
Misschien heb je nog nooit zo’n gesprek gehad, of vind je het lastig om te bedenken waarin je je wil ontwikkelen. Daarom geven wij je tips om goed voorbereid een ontwikkelgesprek in te gaan!
Tips voor het voorbereiden van een ontwikkelgesprek als medewerker – en hoe je jouw persoonlijke ontwikkelplan succesvol uitvoert!
1. Onderzoek waar je talenten liggen
Veel mensen willen zich ontwikkelen in zaken waar ze niet goed in zijn – een chaoot wil goed kunnen plannen, iemand met een helicopterview wil zich op details richten en een standvastig iemand wil heel flexibel worden. Jezelf op deze manier ontwikkelen kan je veel energie kosten en is niet altijd even effectief. Begin daarom eerst met bedenken waar je al goed in bent en hoe je hier nóg beter in kunt worden: dus hoe ga je van een 8 naar een 9? Want, dat wat je aandacht geeft, groeit!
Vind je het lastig om te bedenken waar jouw talenten liggen? Vraag dan eens aan een paar mensen die jou goed kennen om een aantal goede eigenschappen en kwaliteiten van jou te noemen. Als je er helemaal niet uitkomt, kan een assessment of talentscan ook een goede optie zijn!
2. Maak een kernkwadrant
Als je zicht hebt op je talenten, kun je onderzoeken wat je valkuilen zijn en waar je uitdagingen liggen. Als je hier iets beter in wordt, zul je ook minder snel in je valkuil stappen! Bekijk hier een aantal voorbeelden van een kernkwadrant.
3. Stel doelen op
Nu je weet wat je wilt gaan ontwikkelen, kun je doelen gaan stellen. Stel zowel doelen voor je talenten als je uitdagingen. Het stellen van doelen zorgt voor motivatie, richting en helpt met het maken van keuzes en stellen van prioriteiten. Veel mensen werken met het SMART-model om doelen te stellen, maar dit is niet altijd even geschikt als het om competenties en soft skills gaat. In plaats daarvan kun je ook het FUZZY-model gebruiken:
- Feestelijk: Het is belangrijk dat je lol hebt in het halen van het doel – dit maakt het veel makkelijker om het te halen.
Bijvoorbeeld: Je wil beter worden in confronteren. Onderzoek dan manieren die bij jou passen en oefen het eerst op een leuke, luchtige manier met een vriend(in).
- Uitdagend: Het doel moet spannend zijn en net buiten je comfortzone liggen. Een uitdagend doel werkt vaak motiverender dan een gemakkelijk te behalen doel.
Bijvoorbeeld: Stel jezelf het doel om die lastige collega te confronteren, waar je echt tegenop ziet, in plaats van alleen ‘nee’ zeggen op een verzoek wat even niet uitkomt.
- Zuiver: Het doel moet iets zijn wat je echt wil doen.
Bijvoorbeeld: Bedenk je waarom je beter wil worden in confronteren. Bij welke waardes en overtuigingen past jouw doel?
- Zinnelijk: Een doel dat aansluit op jouw drijfveren, zorgt dat het werken eraan een goed gevoel geeft. Dit werkt motiverender en daardoor is de kans groter dat je het haalt.
Bijvoorbeeld: Bedenk wat het je oplevert als je eindelijk nee durft te zeggen tegen die lastige collega. Wat voor gevoel geeft dit en waarom is dit prettig?
- Yes!: Het doel zelf moet enthousiasme bij je oproepen. YES!
4. Bedenk wat je nodig hebt om het doel te bereiken en wat het oplevert
Wat heb jij nodig om je doelen te bereiken en je verder te ontwikkelen? Zijn dit andere werkzaamheden, een training, hulp van een collega of vaker thuiswerken? Wat kun je nu al doen en wat kost meer tijd of geld? En wat gaat jouw ontwikkeling het bedrijf opleveren? Door deze laatste vraag te beantwoorden, is de kans groter dat je leidinggevende je steunt in je plan. Creëer dus een win-win situatie.
5. Maak een overzicht van je doelen en plan
Nu je hebt bedacht hoe je je verder wilt ontwikkelen, is het handig om dit vooraf op papier te zetten. Hierdoor kun je tijdens het gesprek makkelijker het overzicht behouden en weet je zeker dat je alles meeneemt wat je wil bespreken.
6. Ga het gesprek aan en neem de lead in jouw ontwikkeling
Nu je een plan en doelen hebt gemaakt, kun je dit overleggen met je leidinggevende. Neem de lead en vertel wat je wilt bereiken en hoe. Het is ook verstandig om tijdens het gesprek aantekeningen te maken. Sta open voor de feedback die je krijgt en pas eventueel je plan aan. Verwacht dan ook niet het onmogelijke van je werkgever. Door een positief, open en constructief gesprek kom je uiteindelijk samen tot een realistisch en motiverend ontwikkelplan.
7. Aan de slag met je POP!
Nu de doelen zijn gesteld en een ontwikkelplan is gemaakt, kun je aan de slag met het uitvoeren! Soms kan dit lastig zijn om vol te houden of top of mind te houden. Je kunt dit op verschillende manieren handen en voeten geven. Plan bijvoorbeeld iedere maand een voortgangsgesprek met je manager, blok iedere week 2 uur om aan je ontwikkeling te werken of verdeel je doel in stukjes en hang hier deadlines aan. Blijf je bedenken waarom je je doel wil bereiken en wat het je oplevert. En vergeet vooral niet om de kleine successen te vieren.
Met behulp van deze tips kun je goed voorbereid het ontwikkelgesprek ingaan én je doelen ook echt bereiken. Veel succes!