Hoe meten wij Emotionele Intelligentie in assessments?
18 juni 2024 
in Blog

Hoe meten wij Emotionele Intelligentie in assessments?

Emotionele intelligentie is dé onderscheidende factor tussen gewoon goede en excellente leiders. Daarom hebben wij een speciaal leiderschapsassessment ontwikkeld, waarin we emotionele intelligentie inzichtelijk maken. In dit artikel vertellen we meer over hoe we dit doen!

Wat is Emotionele Intelligentie?

In het kort is Emotionele Intelligentie (EI), volgens Daniel Goleman, het herkennen van en omgaan met onze eigen emoties én het herkennen van en omgaan met de emoties van een ander in onze relatie tot die ander. Het bestaat uit 4 dimensies met 12 bijbehorende competenties, zoals je in de afbeelding ziet. Wil je hier meer over weten? In deze blog  gaan we dieper in op emoties en EI.

Verschillende dimensies van emotionele intelligentieEI-model van Daniel Goleman

Om EI te kunnen meten, kijken we naar de 4 verschillende dimensies van het model van Daniel Goleman. Met behulp van 3 methodes zorgen we vervolgens voor meer inzicht in het niveau en de ontwikkelbaarheid van iemands emotionele intelligentie. 

Het meten van Emotionele Intelligentie

Om inzicht te krijgen in het niveau van EI, is zelfinzicht een belangrijke graadmeter. Deze meet vooral de eerste dimensie, namelijk het zelfbewustzijn. De rest van de dimensies (zelfregulatie, sociaal bewustzijn en relatiemanagement) meten we aan de hand van het rollenspel en de psychometrische game Barista.

Zelfinzicht
Het zelfinzicht wordt gemeten aan de hand van het antwoordgedrag van de kandidaat op de persoonlijkheidsvragenlijst en het reflectievermogen tijdens het interview met de assessor.

Rollenspel
In het rollenspel wordt een situatie gecreëerd aan de hand van een casus. Vervolgens wordt de situatie gespeeld door de kandidaat en een acteur. Hierin laat de kandidaat zien hoe hij/zij deze situatie aanpakt. De gedragingen worden geobserveerd door een observator van het assessment team. Om de EI te meten. worden een aantal gedragingen bekeken, zoals emotionele zelfregulatie, conflicthantering en samenwerking. Deze gedragingen worden gescoord aan de hand van een gestandaardiseerd scoreformulier.

Psychometrische game Barista – Emotieperceptie
De game ‘Barista’ van Ixly draait om het herkennen van gezichtsexpressie. Daarmee wordt emotieperceptie gemeten. Emotieperceptie is de vaardigheid om emoties waar te nemen en te herkennen. Wanneer mensen emoties bij de ander kunnen herkennen, weten ze hoe de ander zich voelt en kunnen ze die informatie gebruiken om gepast op de ander te reageren (sociaal bewustzijn). Door het inzetten van de psychometrische game kan de kandidaat zijn/haar kwaliteiten tonen in een dynamische en boeiende virtuele omgeving. Het kan de kandidaat doen vergeten dat hij/zij beoordeeld wordt. De beoordeling is gebaseerd op meetbare prestaties, waardoor objectiviteit en betrouwbaarheid wordt bevorderd. Sociaal wenselijke antwoorden worden zo veel mogelijk voorkomen.

Verschillende emoties meten

Door de informatie vanuit de verschillende onderdelen uit het assessment, te scoren, te analyseren en samen te voegen, creëren we een beeld van iemands huidige EI en de ontwikkelbaarheid. Wil je meer weten over dit unieke leiderschapsassessment? Bekijk dan deze pagina.


Over de schrijver
Ik werk als Assessor bij In Good Company. Ik ben behulpzaam, creatief en enthousiast. Als Assessor kom ik tot de kern en focus ik me tijdens het assessment op jouw talent. Zo creëren we samen een beeld van wie jij bent, waar je goed in bent en waar je nog beter in kunt worden! Ik heb interesse in psychologie en schrijf hier verschillende blogs over.
Reactie plaatsen