De betekenis van job crafting
Richting geven aan je loopbaan is misschien wel actuelere dan ooit. Misschien twijfel je wel of je een carrièreswitch wil maken, zit je niet meer goed op je plek of wil je jezelf verder ontwikkelen.
Dit betekent niet altijd dat je van baan hoeft te veranderen. Je kunt ook je huidige baan zo aanpassen dat deze beter bij je past. Dit heet job crafting. Wat is job crafting dan precies? Het bestaat uit de dingen die je doet om je werk beter te laten passen bij jouw talenten, competenties, vaardigheden, interesses en grenzen. Enerzijds kun je job crafting inzetten om meer of andere taken te gaan doen en anderzijds om werkzaamheden te delegeren of processen te versimpelen of te optimaliseren.
Je kunt verschillende gebieden van je werk aanpassen, zoals de werkzaamheden, samenwerking of betekenis of toegevoegde waarde die je werk heeft. In deze blog geven we je voorbeelden over job crafting en geven we tips en tricks om job crafting toe te passen op deze drie gebieden.
Werkzaamheden
Stel je voor, je werkt nu als afdelingsmanager bij een telefoniebedrijf en je wil meer aan de slag met het ontwikkelen van je medewerkers. Hier heb je nu te weinig tijd voor. Verder doe je een aantal (volgens jou onnodige) administratieve werkzaamheden en dit kost je energie. Je wil dit graag veranderen, maar je zit nog wel goed op je plek in het team en je voelt je thuis bij de organisatie. Hier kun je job crafting toepassen! Hoe begin je hieraan?
- Start met het maken van een overzicht van al je werkzaamheden. Schrijf ook op hoeveel tijd je hieraan per week kwijt bent.
- Bekijk per taak wat je leuk vindt, waar je energie van krijgt of wat juist energie kost. Zijn er dingen die je eigenlijk helemaal niet hoeft te doen? Welke werkzaamheden kun je efficiënter maken? Verwerk dit in het overzicht.
- Op basis van dit overzicht, kun je bedenken welke werkzaamheden je aan je takenpakket wil toevoegen en waarin je je verder wil ontwikkelen. Door efficiënter te werken heb je bijvoorbeeld tijd om een nieuwe, meer uitdagende taak op te pakken.
- Nu je dit hebt bedacht, is het tijd voor de volgende stap. Stel aparte doelen op voor:
- Welke werkzaamheden je wilt toevoegen.
- Welke zaken je efficiënter kunt maken of delegeren.
- Wat je nog wil leren.
- Maak vervolgens een plan voor hoe en wanneer je deze doelen wil bereiken. Wat heb je ervoor nodig om het te bereiken? Moet je bijvoorbeeld een opleiding volgen of in gesprek gaan met je manager? Kun je zelf direct dingen aanpassen of je week anders indelen? Ga ervoor!
Betekenis van je werk
De manier waarop je over je werk denkt en of je er betekenis uit haalt, kan een groot verschil maken voor hoeveel energie je van je werk krijgt en of je gelukkig bent in je werk. Met job crafting kun je de betekenis die je werk heeft beïnvloeden. Neem bijvoorbeeld twee huishoudelijk ondersteuners die bij oudere mensen thuis schoonmaken. De ene ziet haar baan als betekenisvol: ze helpt deze mensen, zorgt dat ze langer zelfstandig thuis kunnen wonen én biedt hen gezelschap. Ze heeft veel plezier in haar werk en doet het met voldoening en trots. De andere ziet het als een simpele schoonmaakbaan en haalt veel minder betekenis en plezier uit zijn werk.
Soms is het heel duidelijk wat jouw bijdrage is en soms moet je hier wat langer naar zoeken. De bijdrage kan bijvoorbeeld aan het team zijn, aan de organisatiedoelen of juist aan de maatschappij. De een helpt individuen en de ander hele groepen. Wat zorgt ervoor dat jouw werk betekenis heeft en waar draag jij aan bij? Als logistiek medewerker zorg je dat mensen op tijd hun pakketten krijgen. Als office manager zorg je dat alles binnen het kantoor op rolletjes loopt en ontzorg je collega’s. Als recruiter help je mensen aan een nieuwe baan, wat grote impact kan hebben. Als verkoper zorg je dat het bedrijf verder kan groeien.
Neem eens de tijd om bewust te bedenken waar de toegevoegde waarde van jouw werk ligt. Stel jezelf de vraag: wat gebeurt er als ik mijn werk niet doe? Het kan ook nuttig zijn om het hierover te hebben met iemand uit een heel ander vakgebied. Een nieuw perspectief kan tot verrassende inzichten leiden!
Samenwerking
Ook op gebied van samenwerking kun je job crafting toepassen. Dit kan zowel werkinhoudelijk als meer gericht op de onderlinge relaties. Doe de aanpassingen op basis van jouw behoeftes en waar je goed in bent. Als je goed kunt organiseren, regel dan het teamuitje. Vind je het leuk om te koken? Maak dan bijvoorbeeld één keer in de maand een speciale lunch voor het hele team.
De band tussen collega’s is erg belangrijk en dit kun je op verschillende manieren verbeteren. Ga bijvoorbeeld samen wandelen in de pauze. Ook een pingpongtafel, dartbord of een andere laagdrempelige activiteit kan helpen om de pauze gezelliger te maken en elkaar beter te leren kennen. Een andere optie is om na het werk met een groepje activiteiten te doen, zoals samen borrelen, sporten, schaken of een andere gezamenlijke interesse.
Werkinhoudelijk zijn er tevens mogelijkheden om aan relaties te werken. Je kunt bijvoorbeeld vaker feedback geven en vragen. Ook kun je momenten inplannen om te sparren of te brainstormen. Misschien kunnen de vergaderingen wel efficiënter of is er meer team-overstijgend overleg nodig.
Al met al kan job crafting zorgen dat je werk beter bij jou past, je op een andere manier naar je werk gaat kijken of dat je relaties verandert en verbetert. Dit kan een belangrijke stap zijn in je loopbaan. Je hoeft niet altijd van baan te wisselen om je toekomst te veranderen!