Talentgericht werken met kernkwadranten: Zorgzaamheid
Een lang gekoesterde wens laten we hierbij uitkomen: een mooie video-serie over Talentgericht werken met Kernkwadranten. Waarom worden we hier zo blij van? Omdat het kernkwadrant als geen ander model gedrag in kaart brengt! Misschien ken je jouw talenten, valkuilen, uitdagingen en allergieën al lang, maar had je ze nog nooit met elkaar in verband gebracht. Dit doet het kernkwadrant voor je. En dan gaat er een wereld voor je open!
Leuk dat je kijkt naar de 4e aflevering van onze serie: werken met kernkwadranten. We maken deze serie om je te helpen op een positieve manier meer zicht te krijgen op jouw talenten en de talenten van anderen. Vandaag staat het talent Zorgzaamheid centraal.
Zorgzaamheid
Dan sta je graag klaar voor andere mensen, voel je je betrokken, heb je een luisterend oor en doe je graag wat voor een ander. Je bent loyaal en dienstbaar. Zorgzaamheid kent verschillende valkuilen. Net als iedere kernkwaliteit valkuilen kent. Wat gebeurt er wanneer jij je te zorgzaam opstelt? Met alle goede intenties overdrijf je wanneer je onder druk komt te staan. Dan gaat jouw zorgzaamheid in ‘overdrive’. Teveel van het goede.
Dan heb je de neiging zaken van anderen over te nemen en veel teveel hooi op je vork te nemen. Je voelt je overal verantwoordelijk voor en kan zomaar eens onbedoeld een verstikkend effect hebben op anderen. Negatieve consequenties dus en dat wil je helemaal niet, maar het is toch het effect.
Wat is dan de uitdaging? Het positieve tegenovergestelde van je valkuil. Op basis van de valkuil die ik net noemde kun je denken aan het geven van meer ruimte aan de ander. Door bijvoorbeeld te vragen of die ander jouw hulp wel wil hebben. Een uitdaging is tevens een groot verlangen. Iets wat je graag wat beter zou kunnen, maar voor jou heel moeilijk is. Zorgzame mensen verlangen er vaak naar beter voor zichzelf te kunnen zorgen. In plaats van altijd voor een ander klaar te staan, mag een zorgzaam mens ook weleens aan zichzelf denken. Jij kunt heel veel leren van mensen die makkelijk voor zichzelf kiezen en voor zichzelf opkomen.
Maar ja, waarschijnlijk heb jij als zorgzaam en dienstbaar persoon juist de neiging om je af te zetten tegen mensen die zichzelf op nummer 1 zetten. Je voelt irritatie wanneer anderen zichzelf belangrijk vinden, succes opeisen, weinig oog hebben voor anderen en vooral goed zorgen voor zichzelf. Je voelt jouw allergie voor teveel zelfzorg, oftewel egoïsme. Je verwart jouw uitdaging en verlangen met jouw allergie. In dit geval: egoïsme met goed voor jezelf zorgen. Terwijl je tegelijk beseft dat je het zo hard nodig hebt om beter voor jezelf te zorgen. Dan kun je immers ook beter voor anderen klaar staan…
Hoe ga jij nu jouw talent ontwikkelen? Door te begrijpen dat je een klein beetje beter voor jezelf zorgen mag toevoegen aan jouw zorgzaamheid. Dus kijk eens wat voor jou belangrijk is. Meer tijd voor je hobby's? Af en toe gewoon helemaal niks of lekker Netflixen? Gewoon doen!