Het blijft wonderlijk wanneer het gaat om loopbaancoaching; onze auto sturen we (Ok, verplicht, dat dan weer wel) naar de garage voor een APK, onze Cv-ketel laten we elk jaar controleren, maar een onszelf eens een verplichte APK opleggen, doen we niet. Toch gek…?!
Loopbaancoaching 45+
Eind 2018 heeft de overheid een subsidiepot loopbaancoaching van ruim 12 miljoen euro vrijgemaakt. Loopbaanadviseurs mogen 45-plussers een gratis ontwikkeladviestraject aanbieden. Het doel van het traject is dat het deelnemers stimuleert om de regie over hun loopbaan in eigen handen te nemen.
Concreet betekent dit dat iemand 2 sessies van 2 uur coaching mag volgen. Zodoende hebben wij met In Good Company de afgelopen maanden meer dan 100 kandidaten bij ons op kantoor gesproken. Er is dus blijkbaar een enorme behoefte bij deze doelgroep om met iemand te sparren over je loopbaan!
De rode draad van alle gesprekken is dat we ergens onderweg de regie zijn verloren. We zitten niet meer aan het stuur van onze carrière, maar hebben plaatsgenomen op de bijrijdersstoel. En dat allemaal zonder dat we het doorhebben of zonder dat iemand ons dit even heeft verteld.
3 loopbaancoaching vragen
Dus, stel jezelf die vraag eens. Hoe kijken anderen naar jou? Vervolgens is het goed om jezelf een simpele vraag te stellen (1 keer per jaar): is het wellicht tijd om:
- Een andere werkgever te zoeken? (move out)
- Een switch te maken (binnen de organisatie)? (move up)
- Een betere versie van mezelf te worden (in mijn huidige rol)? (Adapt your style)
Werk vervolgens de optie, die je gekozen hebt, uit. Maak een lijstje van dingen die je dan zou kunnen ondernemen en hang daar een deadline aan. Houdt het vooral overzichtelijk en klein. Toets een en ander ook in je omgeving en laat je niet ontmoedigen. En uiteindelijk is loopbaancoaching, doen!
Wil je hier meer over weten? Bekijk dan deze video.
Mooi voorbeeld
Een mooi voorbeeld van bovenstaande kwam ik laatst tegen. Ik hoorde op de radio Carrie Jansen iets vertellen over haar carrière switch. Wellicht beter bekend als Carrie, “de Rotterdamse met een grote muil” (zoals ze het zelf zegt). Ze is bekend van TV (als er om een mening wordt gevraagd) en als columniste van Spijkers met koppen en van het AD.
Carrie werd 50, begon een karikatuur van zichzelf te worden (vond ze), ze bevond zich in de B-bak van bekende Nederlanders. Ze is op onderzoek uitgegaan en kwam er snel achter dat ze advocaat wilde worden en dan met name richting familierecht. Ze is Rechten gaan studeren en sinds 2010 advocaat. Vooral een sociaal bewogen advocaat met een enorme bak passie. Ze vond het studeren makkelijk (ondanks de vele uren), je gaat namelijk ergens voor waar je in gelooft en wordt niet afgeleid door allemaal randzaken. Sinds 2015 werkt ze voor Meesters aan de Maas Advocaten in Rotterdam. Ze heeft te maken met heftige en schrijnende gevallen, maar weet goed uit te leggen waarom ze er toch energie van krijgt.
Ook behoefte aan loopbaancoaching of wil je inzicht in je talenten? Klik dan hier. Of neem contact met ons op via info@ingoodcompany.nl.