Mijn vorige blog eindigde ik met een vraag: "wat is jouw onderscheidend vermogen?". Ofwel: hoe maak jij het verschil en wat maakt jou uniek? Je weet wel; zoals Interpolis dit bijvoorbeeld doet met het positioneren van haar merknaam: Glashelder!
Het antwoord op deze vraag is vaak niet zo makkelijk en eenduidig. Vooral ook omdat het niet specifiek 1 ding is en ook moeilijk uit te drukken valt met behulp van slechts 1 woord. Meestal gaat het immers om een combinatie van talenten die aangeboren en, voor onszelf, vanzelfsprekend zijn. En waarschijnlijk ook de mix ervan met onze minder goed ontwikkelde competenties; onze uitdagingen. Niet te vergeten onze valkuilen en allergieën...
Reden genoeg om al die talenten eens onder de loep te nemen met behulp van het kernkwadrant van Ofman. Deze keer aandacht voor de kwaliteit 'doorzettingsvermogen'. Dit wil zeggen dat je krachtig vasthoudt aan een bepaald idee of actie. Je stopt pas als je jouw doel hebt bereikt. Andere woorden die je in dit kader ook hoort, zijn 'vasthoudendheid' en 'volharding'. Natuurlijk zijn er nuanceverschillen. In ieder geval gaat het erom dat je beschikt over een bepaalde mate van doorzettingsvermogen en vasthoudendheid, ofwel volhardend te zijn, in situaties waarin je tegenspel en tijdsdruk ervaart.
Laten we eens kijken welke inzichten we kunnen halen uit het kernkwadrant van 'doorzettingsvermogen, vasthoudendheid en volharding'. Dit zou er als volgt uit kunnen zien (klik op de foto om te vergroten):
Het is dus van belang de balans te vinden tussen volhardend en flexibel gedrag, zodat je volhardend flexibel bent of flexibel volhardend. Om te voorkomen dat je dwangmatig gedrag laat zien. En om beter om te kunnen gaan met wisselvallige mensen om je heen.
Herkenbaar? Het kernkwadrant is een fantastisch hulpmiddel om kernkwaliteiten en uitdagingen bij jezelf en anderen te ontdekken. Maar ook om jezelf en anderen beter te leren begrijpen als het gaat om terugkerend gedrag. Mooi toch?! En je kunt er onbeperkt mee oefenen. Door gewoon dat ene woord dat op jou van toepassing is, in te vullen op één van de plekken in het kwadrant. Met het nodige denkwerk ontstaat de rest dan als vanzelf. En voor je het weet, heb je zomaar jouw onderscheidend vermogen in beeld. Succes!