Wat is een goede baan?

Bij In Good Company zijn we inmiddels doorgewinterde loopbaancoaches. We hebben alleen al binnen de diverse gesubsidieerde trajecten van de afgelopen periode meer dan 200 mensen mogen ontvangen voor loopbaancoaching. Tijd om de balans op te maken : wat brengt al deze mensen hier en wat geven we ze mee? 

Future of work and education

Wat wil ik?

De meeste mensen die bij ons in loopbaancoaching komen worstelen met de vraag “wat wil ik”. In mijn coachgesprekken draai ik deze vraag graag eens om: hoe kun je dat niet weten? Natuurlijk weet je wel wat je wil ! Alleen zitten er zoveel denkpatronen, overtuigingen, belemmeringen en angsten voor, dat je het A) denkt niet meer te weten of B) het wel weet maar simpelweg niet durft.

Van type A heb ik recent een mooi voorbeeld mogen aanschouwen. Een jonge energieke dame met een groot vraagteken boven haar hoofd als het ging om de volgende stap, ambitie voor de toekomst en het vinden van haar passie. Ik hoorde haar innerlijke strijd: aan de ene kant het verlangen naar creativiteit, vrijheid en avontuur en aan de andere kant de rationele overwegingen. Want het is toch supergoed om op zo’n jonge leeftijd een baan bij één van Nederlands meest toonaangevende bedrijven te hebben?

Wat geeft mij energie?

“Het is toch een ‘goede baan’, waarom haal ik er dan totaal geen energie uit?” Omdat de definitie van een ‘goede baan’ voor veel mensen vooral gaat over de randvoorwaarden. Goede arbeidsvoorwaarden, een groot bedrijf met doorgroeimogelijkheden, een prettige reisafstand en als het meezit ook nog een vast contract. De dingen waar het écht om gaat : drijfveren en talenten laten veel mensen buiten beschouwing. En dat valt ons (tot een aantal jaren geleden hoorde ik zelf ook bij deze groep) niet eens kwalijk te nemen. Want dat is het denkbeeld waarmee we zijn opgegroeid. Met name de zogeheten millenials lopen hier tegenaan. Vaak (en zo ook in het geval van deze dame) komen deze overtuigingen over wat ‘een goede baan’ is ergens vandaan. Bijvoorbeeld bij je ouders. Vaak met de beste bedoelingen van de wereld stimuleren zij keuzes die gebaseerd zijn op zekerheid, stabiliteit en veiligheid.

En in wezen is daar natuurlijk ook niets mis mee. Het kan je ver brengen. Tegelijkertijd word je hierin ook beperkt. En het kan zomaar zijn dat je op een punt komt waarop je voelt dat het niet meer klopt. Dat je dit niet gaat volhouden tot pakweg je 70e? En dan is de vraag: wat nu? Keuzes maken op basis van wat je écht graag wil en waar je plezier en voldoening uit haalt is nieuw. En waar begin je überhaupt met het ontdekken waar je daadwerkelijk blij van wordt?

Ontken niet je drijfveren en talenten!

Er zijn natuurlijk meerdere wegen die naar Rome leiden, maar het begint in dit geval wat ons betreft met het onderzoeken van jouw belemmerende overtuiging. Wat heeft het je gebracht en wat mag je nu anders gaan doen? Vervolgens is het van essentieel belang om je eigen drijfveren en talenten goed te kennen en deze te vertalen in wat je terug wil zien in een baan. Wat is voor jóu een ‘goede baan’. Zo een waar je elke dag met plezier naartoe gaat, een waardevolle bijdrage kunt leveren het liefst je hele leven wil blijven doen. Dat is in ieder geval wat wij iedereen gunnen en waar we je stap voor stap in begeleiden. Over droombanen gesproken…..

Wil je weten wat loopbaancoaching voor jou kan betekenen? Neem dan eens contact op met Malissa, malissa.voordenhout@ingoodcompany.nl


Malissa Voordenhout




Door: Malissa Voordenhout

Over de schrijver
Reactie plaatsen